Tysk vinlov
- klassifikation og oprindelsesgaranti
Tysklands seneste vinlov stammer fra 1971. Systemet er markant anderledes end det man benytter i de fleste andre lande.I Tyskland spiller område, høstudbytte, syreindhold etc. ingen rolle for hvor en vin kvalitetsmæssigt bliver placeret, hvilket er de vigtigste parametre i Frankrig og Italien.Det eneste der betyder noget i det tyske system, er sukkerindholdet i druerne ved høsttidspunktet. Jo højere det er, jo bedre kvalitet - ifølge systemet.
Tyskland har nogle af verdens mest nordlige vinmarker, hvorfor fuld modning altid har været et problem. Tanken bag systemet er således, at jo mere modne druerne er, jo mere sukker udvikles der, og jo bedre bliver vinen.Det betyder desværre, at nogle bevidst søger efter druesorter, som giver et højt indhold af sukker, men ikke nødvendigvis frembringer god vin, frem for at kæmpe med den lidt mere kræsne Riesling, som er landets stolthed
.
Klassifikation af tysk vin
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete QbA kommer fra et af de 13 kvalitetsområder, men har ikke noget nærmere prædikat. Kravene er, at der skal være omkring 60 Oechsle i vinen, det er kun nok til omkring 7% alkohol. For at hæve alkoholstyrken tilsættes sukker, jo mere der tilsættes, jo mindre naturligt vin er der tilbage. Vinene er ofte ens år efter år.
Qualitätswein mit Prädikat QmP . Her må der ikke tilsættes sukker, det naturlige sukkerindhold afgør derfor hvilket prædikat vinen får. Den samme mark kan godt lave vidt forskellige prædikatsvine to forskellige år, alt efter klimaet.
Hvis en tysk vin er placeret i den bedste kvalitetskategori, Qualitätswein mit Prädikat, tilføjes et prædikat. Et prædikat er en udmærkelse eller en skelnen.Vinen skelnes fra hinanden ved at analysere sukkerindholdet i vinen, også kaldet Oechsle. Sukkerindholdet bestemmer altså prædikatet.
Det tyske pradikät
Kabinett
Tør vin 67-82°Oe 7%
Lette og ofte elegante vine, der går fra knastørre til lettere søde. Er vinen tør eller halvtør angives det som henholdsvis Trocken eller Halbtrocken eller feinherb, er den sød, angives dette ikke.
Spätlese
Semi sød 76-90°Oe 7%
Sent høstet, men det er faktisk lige gyldigt hvornår den er høstet, blot den lever op til modenhedsgraden.
Auslese
Sød 83-100°Oe 7%
Udvalgt høst. Søde vine der næsten er cremede. Der findes også enkelte tørre Auslese, som ofte er angivet på etiketten.
Beerenauslese
Sød 110-128°Oe 5,5%
Eiswein
Sød 110-128°Oe 5,5%
Samme modenhedsgrad som Beerenauslese, men her skal druerne have fået frost.
Trocken-beerenauslese
Ædel råd, sød 150-154°Oe 5,5%
Intense og søde vine, der dog er sjældne, og derfor også kostbare. Det er sjældent at der går ædelt råd i druerne, hvorfor vinene kun laves 2-3 gange pr. årti.
En Auslese er ikke nødvendigvis bedre end en Kabinett, den er heller ikke nødvendigvis sødere end en Kabinett.
Som udgangspunkt følger prisen og sødmen dog Oechsleværdien.
Delvis sakset fra vinlex.dk