Tyskland har 13 vinområder, hvoraf Mosel er den 3. største og med garanti også den mest kendte, på godt og ondt. Tidligere hed området Mosel, Saar, Ruwer men nu hedder det kun Mosel.
Hele området indeholder ca 9.000 HA med vin og næsten ligeså mange vinbønder. På den tyske side inddeler man Mosel op i Obermosel, Mittelmosel og Untermosel også kaldet Terassenmosel.
Riesling by Rose har særlig fokus på MittelMosel der strækker sig fra Trier til Reil.
Der findes mange store vinmarker i Mittelmosel, deribland Trittenheimer Altärchen og især Trittenheimer Apotheke. På alle de store marker er der opstillet skilte, så det er forholdsvist let at orientere sig. Altså med mindre man nørder lidt, for så inderholder de store marker ofte små og gamle navne.
Måske kender du Piesporter Michelberg, men det er der ingen grund til, den findes faktisk ikke og der sælges ufattelig meget dårlig vin under det navn. Andre rædsler er Zeller schwarze Katz og diverse Jungfraumilch.
Der dyrkes mange forskellige druer i Mosel, de fleste hvide men der findes også røde vine. Müller Thurgau og Kerner er to af de mest kendte hvidvinsdruer men den helt store og total dominerende drue i Mosel er Riesling, hvidvinsdruernes Dronning.
Der produceres Riesling mange steder i denne verden, Australien, New Zeeland, USA, Canada og ikke mindst i Alsace. MEN Riesling vinen er helt unik i mosel. Ikke kun i Tyskland men i hele verden anses Rieslingvinen fra Mosel som verdens bedste hvidvin.
Der er mange grunde til at moselvinene er unike.
Kendetegnende for en god Mosel Riesling vin, er den totale balance der skal være mellem syre og sødme. En god moselvin er aldrig bare sød. Smagen skal være filigran og kan have duft af petrolium når den ældes. Moselvine har masser af lagringspotentiale især Auslese og Spätlese vinene. Meget mere om vinene senere.
Vi kunne skrive og tale om Moselvinen i timevis, men de af jer der vil vide mere, kan med fordel læse her:
https://www.vinavisen.dk/sider/PostkortMosel
Et godt sted at få smag for moselvin er her :